miercuri, 8 septembrie 2010

Bunele maniere

TINUTA

1. Daca nu esti adeptul barbii lungi, fata barbierita este ca o carte de vizita. Barbiereste-te in fiecare zi.
2. Parul trebuie sa fie ordonat.
3. Unghiile trebuie taiate regulat. Negrul de sub ele e vizibil si respingator.
4. Dinti trebuie sa fie nu doar albi si fara resturi alimentare, ci si ingrijiti stomatologic.
5. Mirosul de transpiratie sau cel care iese din gura este "dinamita" curata pentru relatiile sociale. Folsoiti apa si sapunul. Spray-ul sau deorantul se folosesc doar pe pielea curata, proaspat spalata (si cumpatat).
6. Ciorapii se schimba.
7. Pantofii ar trebui sa fie intodeauna curati. Pantofii uzati dau un aer de second hand.
8. Batista trebuie sa nu-ti lipseasca din buzunar.
9. Ochii nu se curata cu mana, ci cu o batista curata. La fel si gura, in caz de nevoie. Si nasul.
10. Scobitul in cavitati, pieptanatul in public sunt considerate necuvincioase.

SALUTUL

1. Punctualitatea e o forma de respect. Cand mergi intr-o vizita, mai bine ajungi un pic mai tarziu decat sa ajungi prea devreme (nici macar cu un minut).
2. Cand saluti pe cineva, priveste-l in ochi ! Salutul verbal este insotit intodeauna de inclinarea capului, ce trebuie sa fie ampla, nu zgarcita.
3. In vizita la necunoscuti (femei) sau la persoane mai putin apropiate (femei) nu se permite sa duci altceva decat flori. Si sa fie in numar impar.
4. Cand intri, manifesta-ti intentia de a te descalta, din respect pentru curatenia gazdei. Dar nu te descalta decat atunci cand sesizezi ca ea accepta. O gazda ar trebui sa nu accepte.
5. Cel care intra intr-un cerc, saluta primul. Saluta o singura data pe toata lumea si nu repeta salutul pentru ce-i ce raspund cu intarziere.
6. Un barbat nu saluta o femeie sezand. O strangere de mana este suficienta.
7. Stransul mainii se efectueaza scurt si ferm. Nu este permis sa retii mana cuiva.
8. Prezentarile se fac in ordinea importantei: pe cel mai insemnat il prezinti primul.
9. Daca un barbat mai in varsta ii cedeaza locul unei tinere in aglomeratie, ea este obligata sa accepte.

CONVORBIREA TELEFONICA

1. O convorbire telefonica conventionala, fara un subiect anume, nu trebuie sa depaseasca 5 minute.
2. Nu este recomandat a se telefona inainte de 10 dimineata, intre orele 13-17 si dupa
ora 21, cu exceptia celor apropiati. In mare, evitati sa-l intrerupeti in timpul orelor aglomerate sau in timpul mesei.
3. Nu esti dator sa asculti pe orice persoana. In special pe cei care-i vand servicii sau produse. Scuza-te politicos, dar ferm, dupa care instiintandu-l ca trebuie sa inchizi telefonul, poti sa inchizi telefonul chiar daca celelat nu a terminat.

MASA

1. Nu insista cu privirea la vreun fel de mancare ce nu ti se ofera, si nu pomeni de el.
2. Stai cat mai aproape de masa, ca sa nu cada firimituri pe jos. Util ar fi sa nu cada prea multe nici pe masa.
3. Sezi pe tot scaunul, nu atarna pe doua picioare ale scaunului, nu doar pe marginea lui.
4. Sa nu ceri nimic de mancare, chiar daca au uitat sa te intrebe daca esti flamand.
5. Nimeni nu pune mana pe lingura si serveste inaintea gazdei, decat daca aceasta insista.
6. Nu cauta si nu lua bucata cea mare.
7. Nu privi in farfuria nimanui. Si nu intreba : "mananci aia?"
8. Coatele nu se sprijina pe masa, nu stau in coastele vecinului, ci stau cat mai stranse langa corp.
9. Degetele nu se baga niciodata in farfurie, nu se ling, nu se baga in gura.
10. In limita evitarii indigestiei, se mananca tot din farfurie, fara a se lasa aproape nimic. Nu se insista asupra ultimelor picaturi. Sub nici o forma nu se face farfuria "luna" cu o bucata de paine sau nu se toarna ciorba din farfurie direct in gura.
11. Nu se toarna intr-un pahar care nu este complet gol. Se bea tot si apoi se re-umple. Eventual, daca aveti la dispozitie, folositi un alt pahar.

DISCUTIILE MANIERATE

1. Evitati sa incepeti majoritatea frazelor cu "Eu" si "Am...". V-ar pune intr-o
lumina nefavorabila. Ar parea ca in mijlocul lucrurilor va situati dv.,
adica ati fi in centrul pamantului.
2. Nu monopolizati discutia. Chiar daca sunteti cel mai destept, chiar daca aveti talent de povestitor.
3. Nu trageti concluzii dupa fiecare afirmatie a interlocuitorilor dv., si evitati
generalitatile.
4. Vorbirea iute, trancaneala repetata, monotona a aceleiasi idei, fie ea chiar
geniala, toate duc la rezultate sigure: ignorarea dv. !
5. Cu toate ca aveti dreptate, cu toate ca puteti sa va pariati un rinichi, nu intrerupeti vorbitorul.
6. In timp ce-i vorbiti interlocutorului, priviti-l in ochii: privirea in laturi sau aiurea creeaza impresia de om dezinteresat, nesincer sau distrat.
7. Nu va aprindeti in toiul discutiei si nu promiteti lucruri pe care nu le puteti sau nu le veti indeplini.
8. Nu contraziceti de dragul originalitatii sau din reflex, nu aprobati lucruri de care sunteti nesigur, chiar daca interlocutorul are in ascendent.
9. Daca adversarul a avut mai multe argumente sau e mult mai documentat, recunoasteti. Nu enervati si nu enervati audienta exagerand. Eventual, daca nu suportati infrangerea, dati-o la pace.
10. In conversatiile in grup, vorbeste tu mai putin decat ceilalti. A vorbi putin, nu inseamna incultura sau prostie ci, taria personalitatii. Vorbiti putin si concis.
11. Nu pune niciodata intrebari cu privire la aspecte negative ce apartin partenerului
de conversatie sau vreunei persoane mult mai apropiate acestuia.

CUM SE MANANCA FRUCTELE

Organismul nostru isi ia o mare parte din aportul zilnic de vitamine din fructe, iar in aceasta idee este necesara cunoasterea particularitatilor legate de curatatul/consumatul anumitor fructe.

Kiwi se taie in jumatate, iar una din jumatati se tine in mana stanga si se mananca doar interiorul cu o lingurita.

Bananele se decojesc in farfurie si se mananca cu mana, sau, in cazul in care sunt prea moi, cu un cutit si o furculita.

O para sau un mar se taie intotdeauna in patru parti egale care sunt curatate de coaja pe rand. Se taie apoi fiecare sfert in bucati care se mananca cu furculita. Daca nu se curata de coaja, acestea se mananca cu mana. Intre prieteni, este acceptat muscatul direct din mar, insa nu este recomandat pe deplin.

Grapefruitul se serveste taiat in doua, folosind lingurita. Pentru a preveni stropirea celor din jur, se separa in prealabil pulpa de coaja cu ajutorul unui cutit.

In cazul citricelor, coaja se taie in forma de stea. In cazul mandarinelor si portocalelor, se scoate fructul propriu-zis si se separata in felii care sunt mancate cu mana.


BUNELE MANIERE LA PRANZ

Bunele maniere sunt dobandite inca din primii ani ai copilariei, insa nu trebuie pierdut din vedere faptul ca difera de la o cultura la alta. Cultura romaneasca este foarte permisiva in multe cazuri, insa anumite reguli nu trebuie neglijate nicicand.

Daca suntem cu familia sau prietenii la masa, se poate bea prima jumatate a cestii de supa. Pentru restul supei (legume, carne, etc) se foloseste lingura clasica. In schimb, ciorbele se mananca numai cu lingura. In cazul in care supa a fost incalzita prea tare, e interzis sa suflam in ea pentru a o raci. Cu rabdare, asteptam pana se raceste. Deasemenea, in niciun caz nu e recomandata inclinarea farfuriei pentru a lua ultima inghititura. Ca ultim detaliu, nici nu se inmoaie painea in supa.

In ceea ce priveste cartofii, acestia nu se taie cu cutitul si nici nu se zdrobesc cu furculita. Aceasta regula nu se aplica, insa, cartofilor copti in coaja. Ei se inteapa cu o furculita si coaja se curata cu un cutit.

Cand se aduc la masa, castravetii si gogosarii murati se iau cu furculita proprie si se taie in farfurie cate o bucata, pe masura ce se mananca. Sub nicio forma nu se infinge furculita in gogonele, pentru a evita stropirea celor din jur. Acestea se iau cu lingura. In farfurie, nu se musca direct din ele, ci se taie cu grija.

Sarmalele, ruladele de orice fel si chitelutele se taie doar cu furculita.

Mancatul pestelui presupune o abilitate speciala si un cutit cu o forma iesita din comun, special creat in acest scop. In acelasi timp, este necesara si o furculita mai mica. Cutitul este util doar la dezosare. Pestele de desface in trei, indeparatandu-se sira spinarii, si in niciun caz nu se taie precum friptura. Oasele de peste din gura se pun pe furculita, dar daca ne creeaza "emotii" , se pot scoate cu doua degete


BUNELE MANIERE LA MICUL DEJUN

Toata lumea stie ca nu e nicio filosofie in a manca ca la carte, fara a-i deranja pe ceilalti co-meseni. Insa, pentru aceasta, trebuie respectate cateva reguli simple:

Sandwich-urile si painea propriu-zisa se mananca in mod diferit. Din felia de paine nu se musca, ci se rupe cu mana, iar sandwich-urile mari se taie cu un cutit, iar bucatile mici rezultate se baga in gura cu furculita, exact ca si cand ai manca o prajitura. Bineinteles, sandwich-urile mici se iau cu mana. Untul nu se ia direct din untiera, ci se pune o bucatica mica pe farfuria proprie, dupa care, cu un cutin special, se intinde pe painea rupta in prealabil, totul petrecandu-se deasupra farfuriei.

Mierea si dulceata nu se mananca niciodata cu lingura direct din borcan. Se pune pe farfurie cantitatea dorita, pentru uns folosind o lingurita adusa special in acest scop.


CODUL BUNELOR MANIERE LA FITNESS

Ca si in viata de zi cu zi, este important sa te respecti pe tine insati si pe cei din jur inclusiv cand alergi pe banda elastica sau ridici gantere in sala de fitness.

In definitiv, este vorba despre imaginea ta, pe care o construiesti treptat si o intretii in fiecare zi, dar care se poate "demola" atat de usor... Iar efortul de a o recrea ar fi unul considerabil si nu se stie daca va mai fi vreodata ceea ce a fost. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tina cont o doamna atunci cand isi modeleaza musculatura. De ce sa nu recunoastem: in sala de fitness, suntem cu totii vulnerabili. In fond, ne aflam acolo pentru a ne imbunatati aspectul fizic si a ne simti mai bine in pielea noastra, dar trebuie sa ne dezbracam la vestiare si, inevitabil, sa ne expunem celorlalti. Nu e deloc simplu... mai ales daca ai complexe de ordin fizic. Insa trebuie sa treci cu eleganta peste stanjeneala inerenta si sa te simti bine cu tine insati.

Regula numarul 1: respecta-i pe ceilalti din sala

Ai intrat in sala hotarata si pusa pe fapte mari... dar aparatul tau preferat, banda elastica, este ocupat, iar persoana respectiva de abia si-a inceput exercitiul. Nu este deloc elegant sa te duci si sa incepi sa intrebi: "Mai dureaza mult?" "Sper ca nu va trebui sa astept jumatate de ora...". Eventualitatea sa-ti fie cedat locul este extrem de improbabila. Dar, chiar daca acest lucru se intampla, nu ai fi deloc incantata sa afli ce gandeste despre tine.

Regula numarul 2: decenta la vestiar

Dupa ce ai iesit de la dus, infasoara-te cu un prosop mare si imbraca-te cat mai repede. Chiar daca nu sunt decat femei in jur, nu uita ca acestea sunt niste straine si nu ai de ce sa te expui in fata lor. Daca toate dusurile sunt ocupate, asteapta-ti randul si nu le presa pe cele care deja au intrat. In fond, nici tu nu ti-ai dori ca cineva sa strige la tine sa te grabesti cand tu tocmai te speli pe cap...

Regula numarul 3: exercitiile de incalzire nu se fac la vestiar

Inainte de a-ti incepe propriu zis programul de exercitii fizice, este firesc sa te incalzesti timp de 10-15 minute, cu miscari lente si alergare usoara pe loc, pregatindu-ti musculatura si articulatiile pentru efort. Bravo, procedezi corect! Insa acest lucru nu se face la vestiar, este nepoliticos fata de ceilalti si, in ultima instanta, inestetic.

Regula numarul 4: fii sociabila si comunicativa, dar nu exagera

In general, oamenilor nu le place sa discute cu straini atunci cand sunt in ipostaze oarecum stanjenitoare - ca de pilda, in timp ce tocmai se schimba la vestiar. Bineinteles ca asta nu este o regula general valabila, unii dintre noi tocmai atunci ne eliberam de inhibitii si comunicam liber. Daca intri in vorba cu cineva, urmareste-i reactiile: evita contactul vizual? Iti raspunde scurt? Se imbujoreaza? Toate acestea sunt semnale prin care iti spune ca nu si-ar dori sa continue conversatia, deci nu insista.

Regula numarul 5: respecta asa numitul "regulament de ordine interioara"

Preferabil ar fi ca, dupa ce-l folosesti, vestiarul sa arate exact ca inainte ca tu sa intri acolo. Poate ca nu este intotdeauna posibil, insa, pentru a-ti usca prosopul, de exemplu, foloseste locurile special amenajate in acest scop si nu-l intinde unde crezi tu ca ar sta mai bine. Umiditatea reprezinta intotdeauna un punct sensibil in astfel de spatii si nu e deloc necesar sa complici si tu situatia.

Regula numarul 6: nu-i privi insistent pe cei din jur!

Femeia de alaturi are un bust superb. Te intrebi daca nu cumva are implanturi de silicon? Asta e problema ei. Daca o vei privi prea insistent, incercand sa detectezi eventuale indicii sau cicatrici, va fi la fel de grav ca si cum te-ai duce sa o intrebi direct acest lucru. Numai pentru ca o persoana este preocupata de felul in care arata, nu inseamna ca i-ar placea sa fie chestionata pe aceasta tema.


O CONVERSATIE PLACUTA

Nici o conversatie generala nu se poate prelungi multa vreme intre zece sau douasprezece persoane. Obligatia noastra este sa-i antrenam pe cei prezenti in dscutii agreabile, accesibile tuturor. Banii, grijile familiale sau profesionale, consultatiile de orice fel sunt deci teme de ocolit. De asemenea, discutiile despre politica si religie sunt considerate tabu, deoarece amandoua sunt prea ferm conturate in mintea omului pentru a fi schimbate la o reuniune oarecare fara riscul de a degenera in cearta. Si una si cealalta tin de pregatirea, de gandirea omului variind uneori enorm de la o persoana la alta.

Trebuie sa fii intotdeauna atent la ceea ce spui, astfel incat sa nu-ti pui interlocutorul in inferioritate , chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el. Sa respecti opiniia celuilalt, chiar daca difera de a ta deorece s-ar putea sa fie intemeiata. Nimic nu te impiedica sa-ti sustii ideea in cadrul dialogului creat. Fa-o fara a-ti jigni interlocutorul. Daca nivelul conversatiei ne depaseste, nu deschidem gura; cel putin nu riscam sa ne facem de ris! Micile complimente intretin conversatia ca si micile cadouri, prietenia. Se stie ca despre cei care nu sunt de fata se vorbeste intotdeauna cu placere. Vom avea grija sa nu-l plictisim pe interlocutorul nostru cu o tema de care este strain. O anecdota amuzanta poate sa relaxeze conversatia, cu conditia sa stii cand si cum s-o spui. A-ti anunta dorinta de a pleca cu voce tare si tinand mortis sa-ti iei ramas bun de la toata lumea , cand vezi ca toti se simt foarte bine, este de neiertat.

Sa te retragi discret, sa pleci neobservat, transmitind toate cele bune tuturor prin intermediul gazdei este formula ideala. Cand suntem in societate nu tinem mainile in buzunare, dar nici pe solduri si nici la spate. Nu ne agatam de un scaun sau de marginea unei mese si cu atat mai putin de interlocutorul nostru sau de un nasture al hainei sale. Cand ne asezam pe un fotoliu sau pe un scaun, stam drept alegandu-ne o pozitie comoda , fara sa ne incrucisam sau sa ne balansam picioarele. Ne vom feri sa ne miscam permanent mainile si sa ne jucam cu degetele. In tot ceea ce facem in societate important este sa avem simtul masurii. Cand tusesti , stranuti sau casti este obligatoriu sa duci mana la gura. A nu-ti privi interlocutorul in timp ce vorbesti cu el trece drept lipsa de respect. Sa asculti cu atentie ce se spune, sa te straduiesti sa folosesti un limbaj ales, analizindu-te cu simt critic este cel mai bun mijloc de a-ti imbogati vocabularul si de a-ti largi posibilitatile de exprimare. Limbajul este singurul mijloc de comunicare. Sa facem in asa fel incat sa fim intelesi de toata lumea.

In orice ocazie si in orice conversatie trbuie sa-ti cunosti locul. Sa critici, sa vrei sa corectezi micile manii ale celorlalti instantaneu, inseamna sa te manifesti ca un om marginit. Conversatia constitue un element important in societate. Orice reuniune, oricat de atent ai fi pregatita risca sa devina plictisitoare in lipsa unor conversatii interesante. Pentru obtinerea unei atmosfere corespunzatoare, gazda trebuie sa se gandeasca din timp la alegerea oaspetilor, astfel incat intre acestia sa existe anumite puncte de contact, fie prin faptul ca lucreaza in aceleasi domenii de activitate sau in domenii care au contigenta intre ele, fie ca prin formatia lor intelectuala pot gasi subiecte comune de conversatie. Invitarea unui grup de oaspeti intre care nu se pot decat cu greu crea contacte pe linia unor probleme de interes comun poate compromite reusita unei actiuni.


CE FACEM CAND PRIMIM SAU OFERIM UN CADOU

A sti sa oferi mici daruri si sa o faci cu discretie este un semn de noblete sufleteasca. Pretul de pe cadouri va fi inlaturat cu grija. Exceptie fac discurile si cartile, de pe acestea pretul nu se sterge. Cartea nu se atinge!

Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestand ca e prea scump, ca nu trebuia sau, mai rau ... Va multumi, se va bucura si chiar va reveni cu comentarii agreabile de cateva ori in aceeasi seara.

Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea. Orice om are preferintele sale si daca nu i le cunoastem, ne abtinem. Un cadou valoreaza cat doua daca este oferit la timp, adica strict in ziua in care are loc evenimentul.

Ambalajul unui dar este foarte important. Se evita florile prea mari sau prea pretentioase. Florile se ofera fara ambalajul in care le-am cumparat, chiar daca este foarte frumos.

Nu se duc flori barbatilor decat daca sunt la spital. Florile pe care le primim le asezam imediat intr-un vas cu apa.


CONTROLUL MISCARILOR

Ce sa facem cu mainile? Am enumerat ce nu trebuie sa facem :sa nu le miscam fara rost, sa nu le infundam in buzunare, sa nu batem nervos cu degetele pe suprafata mesei etc. Sa nu gesticulam excesiv. Dar, renuntand la orice miscare a mainilor conversatia noastra ar deveni total inexpresiva.

Reamintiti-va anecdota cu eroul italian , decorat pentru ca nu a tradat dusmanului secretele pe care le detinea. Cum as fi putut sa o fac daca aveam mainile legate le spate? - spune nevinovatul soldat ... Niciodata nu vom arata cu degetul un obiect sau o persoana. De asemeni, este agasanta mania unora de a-si trosni degetele sau de a-si incearca elasticitatea falangelor, rotindu-si podul palmei la nesfarsit.

Este aproape inutil sa va spunem ca aceste gesturi sunt socotite proaste obiceiuri. Sa nu terminam acest capitol fara sa mai amintim "miscari" gresite in societate: degetele in nas sunt poate amuzante la copii de doi ani, dar de la aceasta varsta, e un gest care trebuie pedepsit si interzis cu desavarsire.
Cantaretele isi incruciseaza mainile pe piept ceea ce se pare ca le ajuta sa cante mai bine. Pentru restul oamenilor gestul este ridicol. Nici sa-ti pui mainile in sold ca o precupeata, nu este un semn de buna educatie, chiar daca esti foarte suparat.Napoleon a fost imortalizat in tablouri tinand o mana sub nasturii tunicii, iar pe cealalta la spate.

Chiar daca sunteti un tip de genul lui Napoleon, astazi aceasta atitudinea provoaca rasul.
Cand tusesti sau casti , pui mana la gura. Fiecare stie acest lucru, dar din nefericire nu toata lumea o face !
Sa razi nu este numai firesc ci - dupa cum spunea Rablais e chiar , un semn de sanatate. Dar daca ai un ras strident si mai ales daca odata izbucnit, nu-l mai poti stapani, ai grija sa nu te exteriorizezi in acest fel. Dar e la fel de deplasat sa incerci sa acoperi cascadele de ras , ducand mana la gura.

Nu mai vorbim de impresia proasta pe care o faci cand razi in hohote, lovindu-te peste solduri sau impungandu-ti vecinul in coaste. Ca orice manifestare comportamentala rasul isi gaseste expresia ideala in moderatie. Orice om este mai simpatic cand surade. Este un secret pe care il detin prea putini semeni ai nostri, dar face minuni cu conditia de a nu-l etala permanent, pentru ca atunci se transforma in ranjet.


BUNELE MANIERE IN ORAS SAU IN TAXI


Intr-un taxi , de pilda , un client nu se aseaza langa sofer decat daca doreste sa vada orasul.
Barbatul care insoteste o doamna nu se va aseza langa sofer , ci in spate , langa ea.

Daca mergem cu o masina particulara apare o modificare a etichetei: ne vom aseza langa cel care conduce masina. Ar fi nepoliticos sa stam in spate.

Daca in masina sunt mai multe persoane vom ceda locul din fata celei mai in varsta sau unei doamne. Daca este vorba despre un cuplu ,sotul va ocupa locul din spate.
Proprietarul masinii deschide portierele ,ii ajuta pe invitatii sa ii sa urce, se aseaza ultimul, se asigura ca usile sunt bine inchise si apoi se aseaza la volan. La sfarsitul calatoriei este primul care coboara din masina ca sa-i ajute pe musafirii sai sa coboare. La intoarcere, are obligatia de a le conduce pe doamne pana la usa casei lor.

Daca la volan se afla o femeie ,de deschiderea ,inchiderea portierelor si de bagaje se ocupa unul dintre barbatii din masina.Dar,o va ajuta sa coboare,oferindu-i mina.
Daca invitam pe cineva la o plimbare cu masina,e urat sa-i pretindem bani de benzina.Daca ne oprim la un restaurant nu vom avea pretentia sa ni se plateasca si consumatia noastra. Cheltuielile vor fi impartite egal. Altfel stau lucrurile daca prietenii nostri hotarasc si noi suntem de acord sa ne ofere o masa. Drumul ne priveste pe noi,masa pe ei.
Tinuta de eleganta ne obliga sa mergem la receptii ,la teatru ,la opera cu masina noastra ori cu taxiul. Daca suntem cu masina , sa ne hotaram cine va conduce la intoarecere sa nu bea alcool.O amenda sau alte necazuri costa cu siguranta mai mult decat un taxi !


Daca in alte situatii, politetea este o problema de optiune ,cand suntem la volanul unei masini ea este de o necesitate vitala. Undeva in Middle West la trecerea peste calea ferata , se afla un anunt elocvent : "Trenul are nevoie de 15 secunde pentru a traversa acest pasaj , fie ca masina dumneavoastra se gaseste sau nu pe el!" Un viraj periculos este semnalizat cu astfel : "Urmatorul spital este la 200 de kilometri ...". Batrana noastra Europa , nu apeleaza inca la umor in acest domeniu ,ci recurge tot la semnele de circulatie conventionale.
Sa nu intelegem cumva ca in America nu exista semne de interdictie sau politie. Pericolul pe care il reprezinta atat soferii , cat si pietonii neatenti este acelasi. Ne refeream doar la faptul ca metodele educative in domeniul circulatiei rutiere pot fi dintre cele mai diverse.



Aproape zilnic in mass-media ni se prezinta accidente tragice. Toate au aceeasi cauza - nerespectarea unor norme de conduita civilizata. Aproape nu exista om care sa nu stie ca nu are voie sa traverseze strada oricum si oriunde , ca nu este bine sa-ti lasi copilul sa se joace in mijlocul drumului sau ca atunci cand sofezi esti obligat sa te opresti si sa acorzi prioritate pietonilor chiar din momentul in care acestia au pus piciorul pe " zebra ".
De-a lungul timpului , s-au realizat mii de anchete privind motivele ce-i determina pe oameni sa incalce regulile de circulatie. Raspunsurile sunt mereu aceleasi : lipsa de atentie si graba. Noi am adauga : lipsa de politete. Suna poate ciudat , dar acesta este adevarul. Cel care traverseaza Calea Victoriei pe unde are chef este un om prost crescut.
O comportare civilizata in traficul rutier nu are inca o traditie indelungata cum au legile bunei purtari in celelalte domenii sociale.

Nerespectarea normelor de politete in societate se pedepseste ,cum am vazut,cu excluderea noastra treptata din medii pe care le-am frecventat altadata cu placere.Nerespectarea normelor de politete pe sosea se poate platesti cu viata!
Din exemplele date putem deduce ca in acest domeniu , mai mult decit in oricare altul , rigorile legii coincid cu rigorile politetii. Mai mult decit atit , legea nu se poate referi la infinitatea de situatii ce apar cind suntem la volan , punindu-ne viata in pericol.
Un sofer experimentat va va spune ca din vina lui nu poate avea loc nici un accident , dar de fiecare data cind pleaca la drum o face cu teama. Ea ii este provocata de "fantezia" si de lipsa de responsabilitate cu care conduc ceilalti.


Domnul care lasa o doamna grabita sa treaca pe rosu pentru a prinde tramvaiul nu este bine crescut daca nu s-a asigurat privind in oglinda retrovizoare , ca nu-i incurca pe soferii din spatele sau. In acest caz respectarea regulilor de circulatie trece inaintea legilor politetii.
Solidaritatea care exista - sau care ar trebui sa existe - intre conducatorii auto pe sosea , este tot o forma de politete. Ea si nu legea ii obliga pe acestia sa opreasca pentru a-i ajuta pe cei ramasi in pana si tot ea ii determina sa faca un gest amical necunoscutului care i-a permis o depasire.
Dar a-i avertiza pe cei ce vin din partea opusa , semnalizind un punct de control sau un radar este o solidaritate prost inteleasa. Cei care pacalindu-i pe politisti conduc apoi cu viteza maxima , pot deveni victime ale unor grave accidente.
Este o dovada de comportament civilizat sa va lasati cartea de vizita cu scuzele de rigoare pe parbrizul masinii pe care ati lovit-o usor in parcare.


Maniere in autobuz, tramvai, troleibuz

Maniere in autobuz, tramvai, troleibuz
In mijloacele de transport in comun , loc unde avem de-a face cu persoane total necunoscute, comportamentul nostru trebuie sa se supuna unor anumite reguli de politete.
In statie , in general , ar trebui sa se stea la rand. Se practica acest lucru in numeroase tari si este foarte eficient.
La urcare , veti acorda prioritate doamnelor , persoanelor mai in varsta , femeilor cu copii in brate , infirmilor.

Daca este aglomeratie , va veti pregati din timp sa coborati, spunandu-le celor din fata : "Imi permiteti?", pe un ton civilizat si fara a va face loc cu coatele.In nici un caz, nu veti pune mana pe nimeni. Daca,din greseala, ati lovit pe cineva, trebuie sa-i cereti scuze.
La noi in tara, in mod conventional, s-a astabilit ca urcarea calatorilor sa se faca prin usile din spate, iar coborarea pe la mijloc sau prin fata. Exceptie de la aceasta regula fac femeile insarcinate sau cu copii mici in brate , batranii sau infirmii care pot urca si prin fata. Acestia au obligatia sa-i astepte pe calatorii care doresc sa coboare.
Retineti ca in alte tari , urcarea se face numai pe usa din fata pentru a prezenta soferului legitimatia de calatorie sau pentru a achita pretul biletului.
Daca toate scaunele sunt ocupate ,este obligatoriu sa cedam locul batranilor ,femeilor insarcinate sau cu copii mici, infirmilor sau bolnavilor. Din gentilete putem oferi locul si altor persoane, in general ,doamnelor.
Persoana careia i s-a cedat locul nu trebuie sa se poarte ca si cand acest lucru i s-ar cuveni ,ci sa multumeasca cu naturalete pentru gestul politicos.


Daca o doamna este insotita de un barbat, acesta ii va cumpara biletul si-i va oferi locul de langa geam.Daca nu exista decat un singur loc liber el va fi oferit doamnei, iar domnul va ramane langa ea in picioare.In nici un caz nu o va parasi,repezindu-se la un loc liber cand se iveste ocazia.

In mijloacele de transport in comun ne purtam cat mai atent cu ceilalti calatori. Asta nu inseamna ca avem voie sa-i fixam cu o privire dezaprobatoare sau prea admirativa ,nici nu-i bruscam, nu-i calcam pe picioare si nu-i incomodam cu pachetele noastre. Avem grija ca geanta pe care o purtam pe umar sa nu-i deranjeze pe cei care stau jos. Daca am gresit este obligatoriu sa ne cerem scuze. Tot obligatoriu e ca celalalt sa raspunda :nu-i nimic,se intimpla.
In cazul in care stam de vorba cu o persoana cunoscuta, vom urma aceleasi reguli dupa care ne conducem daca o intalnim pe strada.

Nu vom discuta peste capetele oamenilor,ridicind glasul pentru a fi auziti.
Evident ,trebuie sa ne abtinem de la orice comentariu neplacut la adresa celorlalti calatori si sa nu intervenim in discutiile dintre acestia. In nici un caz nu trebuie sa ridicam tonul si sa recurgem la un limbaj necivilizat. Cand este absolut necesar si asisitam la un furt,de pilda,vom interveni imediat in favoarea pagubitului.
Vom folosi intotdeauna pronumele personal de politete "dumneavostra" in loc de "mata", "dumneata" sau "tu" chiar daca ne adresam unui calator mai modest imbracat.
Insusirea regulilor de buna purtare pe care le-am amintit ar elimina vesnicele discutii la care asistam zilnic fara voia noastra.


Comportamentul pe strada


Cand iesim din casa, este obligatoriu sa avem un aspect ingrijit. Sa fim curati , pieptanati si imbracati decent, chiar daca ne ducem doar pana la paine.
Este o stransa legatura intre felul in care ne prezentam:tinuta corpului trebuie sa fie drapta, miscarile firesti, naturale-sa nu gesticulam fara rost, sa nu alergam imbrancind trecatorii, sa nu ii lovim cu pachetele sau cu umbrela pe care o tinem in mana.


In general , sa nu deranjam pe nimeni cu prezenta noastra. Daca din intimplare lovim pe cineva vom spune politicos: "Pardon!" sau "Va rog sa ma scuzati!".(Raspunsul firesc este: "Nu face nimic!")
Sa nu privim fix,curiosi,o persoana care ne trezeste interesul-o fata frumoasa, o femeie insarcinata sau,mai grav,un infirm.
Sa ne abtinem sa facem remarci cu glas tare, chiar daca infatisarea cuiva este mai excentrica.


Sa nu tragem cu urechea si cu atAt mai mult sa nu intervenim in discutia a doua persoane chiar daca subiectul ne intereseaza.
Sa nu ne irosim timpul asistand la intamplarile strazii - certuri , batai , filmari etc.In schimb,in cazul unor accidente sa nu ne ferim sa dam o mana de ajutor,dar s-o facem numai daca ne pricepem. In cazul bolnavilor de inima sau in cazul unor fracturati acestia nu trebuie miscati din loc,ajutorul nostru putand fi daunator!
Sa nu fim indiscreti si sa privim in casele oamenilor. Este cea mai mare dovada de proasta crestere.Pe de alta parte nici locatarul n-ar trebui sa se expuna privirilor noastre intr-o tinuta indecenta(paradisiaca),uitand sa traga perdelele.
Daca la o fereastra este o persoana cunoscuta,nu te angajezi intr-o conversatie cu aceasta ci o vei saluta cu un gest amical.Cu atat mai mult,nu-ti vei striga prietenii sau membrii familiei din strada.Folositi telefonul,interfonul sau alt mijloc mai discret.
Greseli de nepermis
Sunt unele gesturi pe care un om civilizat nu le-ar face in public pentru nimic in lume. Cu toate ca ele par de o mare banalitate , se repeta surprinzator de des.


* Sa nu aruncam nicioadata hartii sau resturi de mancare pe strada! Sa cautam un cos de gunoi sau sa le pastram pana acasa.

* Sa nu ne ridicam ciorapii in vazul lumii. Sa cautam pentru asta un loc mai retras.

* Sa nu ne pieptanam,sa nu ne retusam machiajul,sa nu ne stergem pantofii,sa nu ne curatam unghiile in public. Toate aceste lucruri se fac inainte de a pleca de acasa.
Un om civilizat nu fumeaza pe strada. Daca un barbat cu tigara in gura nu ne socheaza ,pentru o femeie gestul este dezagreabil.De asemenea nu este permis sa mancam pe strada.Cu toate acestea,din lipsa de timp,recurgem deseori la serviciile pe care ni le ofera numeroasele chioscuri cu mincare gata preparata. Sa nu pornim pe strada cu mincarea in mina oricit de grabiti am fi.
Aceste reguli si interdictii sunt valabile in toate situatiile in care suntem in multime : targuri si expozitii,holuri de cinematograf,aeroport,gara,statii de tramvai sau de metrou.

Mersul pe strada

De regula, mergem pe strada alaturi de o femeie sau de un barbat. Daca trotuarul se ingusteaza la un moment dat , daca apare un pasaj sau daca fluxul mare de pietoni ne obliga sa ne despartim de insotitorul nostru politetea ne cere sa tinem seama de citeva reguli elementare : femeia trece inaintea barbatului, virstnicul inaintea tinarului, superiorul inaintea subalternului. Exista si unele exceptii cind procedam invers - la o traversare periculoasa, barbatul isi protejeaza insotitoarea si trece in fata ei intinzindu-i mina pentru a o sprijini.


Un barbat trebuie sa-i ofere ajutorul unei femei necunoscute. Daca este nevoie , da. Pe o strada taiata de santurile unor lucrari publice, in cazul unei ploi torentiale barbatul nu va trece nepasator pe linga o doamna care se afla in impas. O va sustine sa nu cada pe pamintul alunecos sau ii va oferi protectia umbrelei sale conducind-o pina la un loc adapostit. Sa amintim ca odata rezolvata situatia delicata, el isi va lua ramas bun iar doamna ii va multumi.
Dar mergind pe o strada nu suntem totdeauna in impas. Sa presupunem ca ne plimbam , pur si simplu. De regula locul doamnei este in partea dreapta a barbatului, tot din dorinta de a o proteja, caci bordura strazii e mai aproape de el. Daca vitrinele, de pilda , se afla tot pe dreapta, ea le va putea privi nestingherita. Daca insa acestea sunt pe stinga, cei doi isi vor schimba locurile, de dragul doamnei care nu rezista niciodata ispitei de a fi la curent cu moda.


Daca suntem in grup, sa avem grija sa nu ocupam tot trotuarul ca si cum ne-ar apartine. Nu putem merge alaturi mai mult de trei persoane. Se intelege ca nu vom discuta cu totii in cor, ca nu vom ride in hohote. Daca din grupul de trei persoane face parte un copil, el va fi incadrat de cei doi adulti, daca este vorba despre doi copii , acestia vor sta in stinga si in dreapta adultului. Lucrurile trebuie sa se petreaca astfel pentru ca este bine sa nu ne lasam copii din mina pe strada.
O alta situatie: cind o femeie va fi incadrata de doi barbati, cel mai in virsta va sta in drapta ei. In schimb, intr-un grup de trei, doua femei vor incadra un barbat, locul din dreapta acestuia fiind ocupat de cea mai in virsta.


Daca este vorba despre trei femei sau trei barbatii, persoana mai importanta sau mai in virsta va ocupa locul din mijloc.
In cazul unei circulatii aglomerate grupul nu poate ramine compact. Persoana din stinga , indiferent de sex, le va lasa pe celelalte doua sa mearga inainte. Nu vom proceda asa daca insotim doua doamne. Le vom acorda intiietate si le vom urma indeaproape.
Pe munte sau la urcarea unei scari inguste barbatul trece primul , aruncind mereu o privire in spate spre insotitoarea sa.




Conversatia pe strada.

Strada nu prea este un loc potrivit pentru o conversatie. Cu toate acestea ni se intimpla tuturor sa ne intilnim cu o cunostinta si sa schimbam citeva cuvinte. Daca interesele noastre o cer, discutia se poate prelungi. Sa nu raminem in mijlocul drumului, ci sa ne retragem linga o casa sau linga o cabina telefonica cind strada este foarte aglomerata.
Sa presupunem ca ne-am intilnit cu o prietena care merge in directie opusa. Daca aceasta se grabeste si discutia este necesara vom face citiva pasi impreuna.
Cum procedam daca prietena noastra este insotita de cineva. Initiativa trebuie sa-i apartina acesteia care urmeaza sa faca si prezentarile.

Nu ne vom intinde la vorba.
Suntem in strada , nu acasa , si , in plus , prezenta noastra intimplatoare i-ar putea stinjeni pe cei doi. La fel stau lucrurile daca ne intilnim cu doi barbati. , dintre care cel putin unul este o cunostinta apropiata. Ne rezumam sa-i salutam. Daca nu beneficiem decit de un salut este semn ca o discutie este inoportuna.
Daca suntem grabiti si nu vrem sa stam de vorba cu cineva , salutam eventualele cunostinte intilnite si ne continuam drumul. In nici un caz nu le vom evita intorcind capul.
Ni se pare necesar sa va sugeram cum trebuie sa procedati in situatia in care stati de vorba cu cineva si un prieten care trece pe linga dumneavostra doreste sa va comunice ceva important.

Bunele maniere ne obliga pe toti trei la o anumita conduita dumneavostra veti face prezentarile , prietenul dumneavoastra va va spune doar citeva cuvinte si isi va continua drumul, cealalta persoana nu intervine in discutie. In nici un caz nu va profita de ocazie pentru a-i solicita ceva noului venit, presupunind ca acesta are o functie importanta. Astfel de persoane " indraznete " sunt foarte prost catalogate in societate, iar daca sunt tolerate in continuare, aceasta se datoreaza delicatetei celorlalti.
Mi s-a intimplat ca unei prietene cu care stateam de vorba pe strada sa i se ofere, iar ea sa refuze, un bilet gratuit la un concert la care as fi mers cu mare placere. Poate parea o prostie dar codul manierelor elegante m-a oprit sa-l cer pentru mine, cu toate ca facusem cunostinta cu amabila persoana cu o clipa inainte.



Politetea in restaurant

Exista cateva reguli de baza pe care trebuie cunoscute inainte de o cina romantica, la restaurant. Afla cateva reguli de baza pentru a face o impresie placutala fiecare iesire in oras la masa.

Daca ai ales un local unde se mananca bine si este apreciat si de cunoscutii tai, nu trebuie sa te mire faptul ca este mereu aglomerat. Pentru a te asigura ca vei gasi o masa libera, s-ar putea sa ai nevoie de o rezervare din timp. Inainte de a "testa" un nou restaurant, este bine sa te interesezi de mancare si ambianta. Nu trebuie sa te jenezi sa intrebi despre aceste lucruri.Nu este lipsa de bun simt nici daca te interesezi, prin telefon, de preturile practicate.

Daca nu vei face acest lucru, e posibil sa regreti si sa treci prin momente mai putin placute. Nu uita ca si restaurantele modeste pot oferi mincaruri rafinate si atmosfera placuta. Exista restaurante de diferite categorii pentru orice buzunar. Tinuta trebuie sa fie adecvata momentului. Trebuie sa ai in vedere posibilitatea ca exista restaurante care nu accepta clienti imbracati in jeansi.

In general, cea mai potrivita tinuta pentru serile petrecute la restaurant este cea eleganta, clasica. Daca ai hotarat sa mergi intr-un local mai modest, unde te vei simti in largul tau intr-o tinuta mai lejera, nu are sens sa te imbraci la patru ace. La intrarea in restaurant, barbatul deschide usa femeii, lasand-o sa treaca in fata, pentru a intra prima. Primul care intra in local este barbatul, pentru a feri doamna de privirile indiscrete ale celorlalti si pentru a cauta o masa libera. Cand sunteti intr-un local, trebuie sa va comportati cu bun simt, fara a atrage atentia asupra dumneavoastra. Trebuie sa respectati obiceiurile localului. Daca restaurantul are si garderoba, nu va temeti sa lasati hainele. Daca le veti aseza pe spatarul scaunului nu veti face o impresie placuta. De asemenea, trebuie sa stiti ca unele restaurante au zone speciale pentru fumatori si sa respectati acest obicei. La masa se asaza intai femeia, care are prioritate in alegerea locului.

Barbatul trebuie sa ii tina scaunul, dupa care se va aseza pe locul din partea opusa sau alaturi. Daca nu este nici o masa libera, va puteti aseza la masa cu alte persoane, dar numai dupa ce ati cerut, in prealabil, acordul. Meniul trebuie consultat de fiecare in parte, dupa care domnul va da comanda chelnerului. O adevarata doamna evita sa discute cu ospatarul, pe tot parcursul mesei. In timpul mesei, nu priviti insistent vecinii, nu comentati, nu vorbiti sau radeti galagios. Nu veti face decat sa atrageti privirile suparate ale celorlalti. Asezati-va confortabil in scaun. Servetul NU trebuie tinut pe genunchi, ci se foloseste doar pentru stergerea gurii.

La sfarsit, se impatureste frumos si se pune intr-o parte. Daca, in lipsa chelnerului, barbatul serveste bauturile, nu va pune sticla pe masa, ci in frapiera. Vinurile se degusta la inceput de catre domn, care se decide asupra celui potrivit. Daca v-a facut recomandari chelnerul, luati-le in considerare. El ar putea sti, de exemplu, ca pestele merge cu vin alb, friptura cu vin rosu. Reclamatiile nu trebuie facute cu voce tare. Evitati cearta cu chelnerul, adresandu-va direct sefului de sala sau patronului.



Cum se aseaza masa in familie


Chiar daca suntem numai in familie, este bine sa ne invatam sa respectam si masa zilnica prin bune maniere si aspect deosebit si nu exigent.
Daca luam masa in familie zi de zi, asta nu inseamna ca ceilalti membrii vor trece cu vederea fata de masa patata, ori painea rupta si aruncata pe masa...

Invitatii sau membrii familiei ar trebui sa stea la distante de 50 cm unul fata de celalalt. Se poate renunta la cea de-a doua farfurie, cea de dedesubt; Bolurile (castronasele) pentru supa limpede nu se pun de la inceput pe masa ci se aduc odata cu supiera. Tacamurile se pot pune si pe suportul destinat lor care va fi asezat la dreapta farfuriilor. Pe suport sunt asezate, in dreapta, cutitul, cu partea taioasa spre farfurie, si in stanga lui furculita cu dintii in jos. Lingura si linguritele pentru desert vor fi asezate in fata farfuriei. Daca se utilizeaza suportul de tacamuri, servetelul va sta la stanga, direct pe fata de masa. Tot in fata farfuriilor, spre drapta, este si locul paharelor.

Trei tipuri de pahare sunt obligatorii - de tuica, de vin (paharul de vin rosu e ceva mai mic decat cel de vin alb) si de apa. Retineti ca ele trebuie sa faca parte din acelasi serviciu. Dupa folosire, paharele de tuica se iau dupa masa pentru a nu persista mirosul neplacut degajat de acestea. Se foloseste o tava in acest scop si nu degetele. Bauturile aperitive se servesc intotdeauna inainte de masa. Paharele speciale se gasesc pe o masa separata, pe o tava, si fiecare invitat se serveste cu ce-i place. Sticlele stau si ele la indemana, pe o alta tava. Sampania si coniacul nu se servesc decat la sfarsitul mesei. Sticlele de vin si apa vor fi dispuse simetric pe masa, la indemana barbatilor care fac oficiul de a servi bauturile. Apele minerale se servesc in sticlele lor originale ca si vinurile straine. Florile trebuie puse in vaze joase ca sa nu-i impiedice pe meseni sa se vada.

Nu se pune pe masa decat ceea ce poate servi la o intrebuintare imediata pentru a nu aglomera masa, in afara de solnite si recipientele pentru piper - cate una la 3-4 persoane. Pentru recipiente fara capac perforat se vor pune lingurite langa ele pentru a nu se folosi cutitele. Alte condimente se vor aduce numai la cerere. Pentru sosuri se foloseste o sosiera. Atentie: sosul nu se pune nici pe friptura dar nici pe piure sau pe alte garnituri (macaroane, sote de legume etc) deoarece e inestetic. Sosul se pune in farfurie si se moaie in el bucatelele de carne taiate pe rand.

Odata intrebuintata sosiera va fi luata de pe masa. Salata se serveste in castronele separate, pentru fiecare invitat in parte. Cand friptura este taiata la masa, gazda trebuie sa aiba la indemana tacamuri speciale. E de preferat insa ca aceasta operatie sa fie facuta in prealabil, iar friptura sa fie prezentata felii, pe frunze de salata. Scobitorile nu-si au locul pe masa pentru ca nu se folosesc in public.



Banii la intalnire!

"Doamne, s-a intamplat minunea! M-a invitat in oras!". De cate ori nu te-au sunat prietenele sau nu ai exclamat chiar tu asta! Dar, sunt sigura, inainte de a pleca la intalnirea mult visata ti s-a iscat in minte o dilema: cati bani sa iau cu mine? Asta pentru ca nu stii daca el "va face cinste", "va fi un gentleman" sau nu.

Iata cateva directii de gandire pe care sa le iei in considerare inainte de a pleca la intalnire.
de Valentina Vuxanovici

Daca nu esti genul de persoana care sa discute la nivel inalt despre finante, in stadiile incipiente ale relatiei tale vor aparea discutiile despre bani. Chiar de la primele intalniri, trebuie sa stabiliti - impreuna, de preferat - cine plateste pentru cina, cafea, film sau chiar pentru parcare.

Lasand eticheta la o parte, cel mai penibil moment pe care-l veti trai impreuna - luand si chelnerul drept martorul - va fi acela in care veti scoate amandoi portofelele sau veti incepe sa va ciondaniti pe tema "eu platesc, ba eu".

Asa ca mai bine discutati - elegant - inainte. Daca el nu deschide vorba, fa-o tu. Cu tact, da?


Un sfat: cand pleci la o intalnire, comanda numai ce-ti permiti sa platesti, pentru a evita situatiile dificile.
Se pune intotdeauna problema daca cel care invita este si cel care plateste. E o regula de aur, e adevarat, dar nu se aplica intotdeauna. Unii barbati au fost invatati de mici sa fie "domni", sa scoata portofelul cand vine nota de plata. Dar altii s-au obisnuit sa se bucure intens cand nu apuca sa faca primii "miscarea".

De vreme ce marea noastra majoritate avem o sursa de venit, nu prea mai exista motive sa presupunem ca partenerul nostru va plati.

Pe de alta parte, exista si beneficii in impartirea costurilor intalnirii: dupa ce ai iesit cu un tip de vreo sase ori si hotarasti sa nu mai continui cu relatia, nu ai nici un motiv sa te simti prost ca el a cheltuit prea multi bani cu tine.

Daca, dimpotriva, dai peste un barbat care insista sa plateasca, schimba tactica si gandeste-te la formule pentru a te revansa. Cand iti da urmatoarea intalnire, cumpara tu biletele la teatru, film, concert. Asa vei putea mai usor sa refuzi sa primesti contravaloarea "tratatiei".

Concluzia simpla este ca dragostea si banii pot convietui atat timp cat relatia voastra va depasi bariera finantelor.



PREZENTARILE

Reguli de bază: barbatul este prezentat femeii, cel mai tânăr celui mai în vârstă, iar gradul mai mic celui superior. Este deci incorect de a prezenta pe directotul Z unui tânăr funcţionar sau o femeie unui bărbat.
Autoprezentarea se obinuieşte frecvent, în diferite ocazii: într-o societate mai numeroasă, la solicitarea unei vizite, la prezentarea în faţa superiorului pe care încă nu l-ai cunoscut etc.
Formula obişnuită este:
- “Imi permiteţi să mă prezint: Nicolae Moldovan.”
- O femeie măritată sau divorţată va spune: “Doamna Mia Renete”
O femeie nemăitată se va prezenta însă pronunţându-şi numai numele:”Maria Botez”. Nu este necesar să spună de exemplu “domnişoara Maria Botez”.


Salutul in societate


Punctualitatea e o forma de respect. Cand mergi intr-o vizita, nu sosi niciodata inainte cu nici un minut; mai bine sa ajungi cu 3 minute mai tarziu. Doar aici este permis sfertul academic. Cand ai o intalnire in oras cu o persoana, totdeauna sa sosesti cu 10 minute mai devreme, niciodata cu un minut mai tarziu. Facand astfel, va veti bucura in intalnirea voastra de un timp in plus.

Conditia este ca fiecare dintre cei doi sa respecte aceasta.
b. in vizita la necunoscuti sau la persoane mai putin apropiate nu se permite sa duci altceva decat flori. Si sa fie fara sot.
c. cand intri, manifestati intentia de a te descalta, din respect pentru curatenia gazdei. Dar nu te descalta decat atunci cand sesizezi ca ea accepta. Pentru unele gazde, descaltatul oaspetilor este o jignire.
d. salutul verbal e ste insotit intotdeauna de inclinarea capului, ce trebuie sa fie ampla, nu zgarcita. Cand saluti pe cineva, priveste-l in ochi! Iar daca saluti printr-un gest de mana, rosteste si un cuvant.

e. cel care intra intr-un cerc, saluta primul.

O singura data pe toata lumea si nu repeta salutul pentru cei ce-i raspund cu intarziere.
f. este interzis unui barbat sa intinda mana unei tinere sau unei femei!
g. niciodata cineva mai tanar nu intinde mana celui mai in varsta decat el sau cuiva mai mare in rang. Daca esti intr-o situatie care nu este prezentata aici, gandeste prin excludere.
h. nici o femeie nu se ridica in picioare sa dea mana cu un barbat. Si nici un barbat nu da mana sezand vreunei femei.
i. stransul mainii se efectueaza scurt si ferm. Nu este permis sa retii mana cuiva. Nu se intind doar degetele si nici nu se da o mana moale. Degetele se strang in jurul palmei celuilalt si nu se tin tepene.

Daca cineva manan-ca, nu se cade sa-i intinzi mana. Iar daca altul iti intinde mana cand mananci sau lucrezi si nu esti prea curat, scuza-te si evita stransul mainii din respect pentru el si din motive igienice.
j. cand ambii poarta manusi, mainile se dau inmanusate. Trebuie insa, sa scoti manusa cand celalalt e cu mainile goale.
k. prezentarile se fac in ordinea importantei: pe cel mai insemnat il prezinti primul.
l. daca un barbat mai in varsta ii cedeaza locul unei tinere in aglomeratie, ea este obligata sa accepte.


Sfaturi pentru ea

1) Daca vine suparat. Il lasa in pace. Tot are sa-si descarce sufletul. Nu-i pomeneste ca s-a stricat frigiderul, ca ea a fost taiata de la prima, ca vecinul i-a scuturat covoarele pe rufele proaspat intinse, ca pustiul a luat nota mica la romana etc. Nu toarna gaz peste foc. Cauta sa-l impace prin dragalasenie (nu ostentativa), atentie (desface visinata, retinuta pentru cine stie ce eveniment) si ii aduce aminte ca optimismul sau a devenit proverbial in cercul cunostintelor.

2) Daca intirzie. Mancarea s-a sleit. Matusa sosita din provincie a plecat suparata. Nu-1 intreaba: Unde ai stat pana acum 3) Daca e preocupat, lucreaza la ceva, scrie, citeste, se documenteaza, studiaza. Nu-1 deranjeaza din cinci in cinci minute, intrebandu-1: Nu vrei o cafea, citronada, prajitura sau Unde ai pus tirbusonul De ce-ai lasat apa sa picure in baie etc. in schimb, deschide usa fara zgomot si-i asaza alaturi cafeaua, citronada sau prajitura, apoi dispare. Ca o aratare.

4) Daca e incapatanat. Curma discutia si asteapta momentul prielnic. Atunci, il roaga sa-i faca o favoare. E1 va ceda zambind. 5) Daca vrea sa plece in oras singur. Rar, dar se poate intampla. Nu-1 intreaba unde se duce si cu cine se vede. Daca e sincer, va spune acest 1ucru nesilit, iar daca-1 caracterizaza nesinceritatea, de ce sa-1 intrebi O femeie inteligenta tine minte ca uneori barbatilor 1e place sa stea de vorba la o bere. Bineinteles, cu alti barbati.

6) Daca e atotstiutor. I1 lasa in pace. Evenimentele vor dovedi o data si o data ca stie si el sa greseasca. Sa nu i-o reproseze public. Nici macar intre patru ochi. E1 s-o recunoasca singur. Logica, judecata fara gres a incetat sa apartina exclusiv genului masculin.


TELEFON

1. este necuviincios a se telefona înainte de 10 dimineata, între orele 13-17 si dupa ora 21, cu exceptia celor apropiati, carora le cunosti programul.

2. o convorbire conventionala nu trebuie sa depaseasca 5 minute.

3. urmeaza obligatoriu treptele urmatoare: - Alo, familia...? (Asteapta comfirmarea). - La telefon este....(zi-ti neaparat numele, nu formule de genul "un prieten" sau o alta forma evaziva. Si continua imediat: "As dori sa vorbesc cu.." (numele celui solicitat). Urmeaza apoi cu"Deranjez cumva?" Daca-ti zice "Da", întreaba politicos când ai putea reveni, altfel, treci direct la subiect. Fii precis si nu te întinde. Nu uita ca timpul costa! Si pe el si pe tine. Si unele persoane sunt atât de delicate, încat nu vor îndrazni sa te întrerupa.

4. nu esti dator sa asculti pe orice 'nauc'. Scuza-te politicos, dar ferm, dupa care, înstiintându-l ca trebuie sa închizi telefonul, esti liber sa asezi receptorul în furca, chiar daca celalalt nu a terminat.



LA MASA

1.nimeni nu pune mâna pe lingura si nu serveste înaintea gazdei.

2.ia numai din ce esti invitat sa servesti.

3. nu insista cu privirea la vreun fel de mâncare ce nu ti se ofera.

4. nu cauta si nu lua bucata cea mai mare. Toti au vazut-o; si vor întelege ca esti un mare egoist. Ia doar bucata din dreptul tau, indiferent ce îti cade 'la sorti'.

5. nu privi în farfuria nimanui. Daca cineva a varsat ceva din greseala pe fata de masa, nu baga în seama, ci fa-te ca nu vezi.

6. sa nu ceri nimic de mâncare, chiar daca au uitat sa te întrebe daca esti flamând.

7. cutitul, daca e folosit, îl vei mânui numai cu mâna dreapta, iar furculita doar cu stânga. Atentie, în nici o împrejurare, cutitul nu se transforma în 'furculita' ducându-l la gura. Asta se face doar la câmp...

8. stai cât mai aproape de masa, ca sa nu cada firmituri. Sezi pe tot scaunul, nu doar pe marginea lui.

9. coatele nu se sprijina pe masa, ci stau cât mai strânse lânga corp. De marginea mesei se sprijna doar încheieturile, aproape de farfurie.

10. nu folosi în veci tacâmul pe care l-ai lins, ca sa te servesti din platou sau din borcanul comun. Foloseste lingurita sau furculita pusa special pentru aceasta. Mai mult, este groaznic sa lingi tacâmul pus pentru uz comun. Si mai ales sa le pui la loc.

11. nu e îngaduit sa te întinzi peste masa ca sa te servesti. Cere celui care este lânga platou sau cosul de pâine si el te va servi cu tot platoul, nu doar cu o felie. Vezi si nu-ti fa provizii, ia cel mult doua felii de pâine.

12. manânca fara sa se auda plescaitul saftos al buzelor si limbii. Mâncatul zgomotos te descalifica.

13. pâinea se serveste cu mâna, niciodata cu furculita; caci se poate întâmpla ca furculita cu care ai mâncat sa atinga si urmatoarea felie. Ce rusine ar fi...

14. nu te sterge la gura cu pâinea! Pe gura se afla si praf si altele si ar fi neigienic. Daca nu ai servetel, roaga gazda sa-ti dea unul.

15. degetele nu se baga niciodata în farfurie. Astfel, se evita obiceiul antic si murdar de a linge degetele.

16. se manânca tot din farfurie, fara a se lasa nimic. Dar, sub nici o forma nu se face farfuria "luna" cu o bucata de pâine.

17. nu se toarna niciodata într-un pahar care nu este complet gol.

18. sâmburii nu se scuipa în farfurie, prin cadere libera si nici în pumn (ultima metoda se practica doar în aer liber), ci se pun în lingurita adusa lânga buze, apoi în farfurioara, unul câte unul.

18. interzis a se clati gura cu ultima sau penultima înghititura de bautura, oricare ar fi ea.

20. daca este nevoie sa folosesti toaleta sau baia, priveste cu atentie cum stau lucrurile, pentru a le aseza exact cum le-ai gasit. Daca ai folosit WC-ul, sterge urmele lasate pe vas, nimeni nu este dator sa curete dupa tine. Eventual, deschide geamul pentru aerisire. Dupa spalatul mâinilor, clateste chiuveta, pentru a nu ramâne urme pe ea. Ai grija, sa nu se simta ca ai trecut pe acolo! Este o dovada de bun simt.




CONVERSATIE

1) Nu monopolizati discutia. Chiar daca aveti talent de povestitor, chiar daca ati picat în dimineata aceea de la Polul Nord. Desigur ca acolo ati vazut foci, balene, morse, pinguini si alte ciudatenii pe care ceilalti nu le cunosc decât din poze, televiziune sau dintr-un film documentar. E oare un motiv ca sa vorbiti neîntrerupt întreaga seara?

2) Evitati sa începeti majoritatea frazelor cu „Eu” si „Am... ”. V-ar pune într-o lumina nefavorabila. Ar parea ca în mijlocul lucrurilor va situati dv., adica ati fi centrul pamântului.

3) Nu trageti concluzii dupa fiecare afirmatie a interlocutorilor dv. si evitati generalizarile. Un caz auzit sau povestit atunci nu va da acest drept.

4) Vorbirea iute, „muscarea” terminatiilor, trancaneala repetata, monotona a aceleeasi idei, fie ea chiar geniala, conversatia taraganata, afectata - toate duc la rezultate sigure:
* daca sunteti gazda — oaspetii se scuza si va parasesc în graba; e târziu, sunt obositi, locuiesc departe, se scoala devreme, copilul... ;
* daca sunteti invitat — creati în jurul dv. un vid; acest obicei repetat de câteva ori va creeaza o faima de neinvidiat;
. * daca sunt nevoiti sa va suporte — cu prima ocazie au sa va evite. S-au îmbolnavit. Sunt în provincie. Fac o partida de pescuit...

5) Aveti incertitudini în privinta sensului unor neologisme?. Oco1iti-le si paziti-va de ele pâna nu le cunoasteti sensul real, felul si locul întrebuintarii. Dându-le viata pocit, e1e vor înconjura încaperea. , reintorcându-se sub forma unor zâmbete ironice sau chiar sub o înfatisare mai hâda. De multe ori, în discutii, sunt pomenite denumiri geografice, numele unor actori, scriitori sau personalitati ale vietii publice mondiale. Nu cunoasteti pronuntia corecta? întrebati: Sa nu va jenati! Nimeni nu va poate pretinde sa fiti poliglot! Cu toate acestea ape1ati si la dictionar.

6) Aveti dreptate. Nu o data, ci de o suta de ori. Cu toate acestea nu întrerupeti vorbitorul. Acest „bruiaj fatis” voluntar sau întâmplator produce o impresie penibila. Cel întrerupt pierde firul ideilor, se enerveaza, îi stricati seara. Aveti o parere contrara? Perfect! Stapâniti-va suvoiul ideilor si cascada argumentelor pâna la sfârsitul frazei. Caci nu e fraza sa nu aiba... capat. Atunci expuneti-va parerea linistit.

7) Simtiti ca nu rezistati? Doriti sa reabilitati adevarul, fie si într-o problema minora ? Atunci nu fiti crud, ironic si violent în exprimare si formulare. Menajati femeile si vârstnicii de astfel de iesiri si nu faceti exceptie nici cu ceilalti oaspeti. Vorbind calm sunteti mai degraba ascultat, caci limba dulce, mult aduce!

8) În timp ce-i vorbiti interlocutorului, priviti-l în ochi, privirea în laturi sau aiurea creeaza impresia de om nesincer sau distrat;

9) În formularea ideiior folositi-va numai de arsenalul vocabularului; nu folositi ca auxiliare degetele, mâinile sau uneori chiar picioarele.

10) Sustinerea afectiva a parerii e necesara, dar nu e suficienta si nici eficienta. Demonstratia se cladeste cu argumente logice, rationale.

11) Nu va aprindeti în toiul discutiei si nu promiteti lucruri pe care nu le puteti îndeplini; veti fi socotit un om usuratic etc.;

12) Nu contraziceti de dragul originalitatii; nu aprobati lucruri de care nu sunteti sigur, dar nu e recomandabil nici sa le respingeti frontal uneori;

13) Adversarul a avut mai multe argumente; în plus, e mult mai documentat. Deci, ati fost învins pe „câmpul de bataie” al vorbei. Nu va parasiti interlocutorul cu aer de om jignit. Întrerupeti discutia politicos sau - ceea ce e mai greu - lasati-va convins.

14) În conversatiile în grup, vorbeste tu mai putin decât ceilalti. A vorbi putin, nu înseamna incultura sau prostie ci, taria personalitatii.

15) Când esti într-un contact de stabilire a unei relatii noi, vorbeste tu întâi, fiind însa atent sa "prinzi" momentul de a-i da cuvântul celuilalt: acesta este lucrul cel mai important.

16) Nu pune niciodata întrebari cu privire la aspecte negative ce apartin partenerului de conversatie sau vreunei persoane mult apropiate acestuia ("De ce boala sufera sotul tau?"; "Cum n-ai luat examenul?"; "N-aveai decât un an de la casatorie, ai si divortat?").

17) Ocoleste orice forma de bârfa. N-o rosti si nici n-o asculta!


SALUT

1. punctualitatea e o forma de respect. Când mergi într-o vizita, nu sosi niciodata înainte cu nici un minut; mai bine sa ajungi cu 3 minute mai târziu. Doar aici este permis "sfertul academic". Când ai o întâlnire în oras cu o persoana, totdeauna sa sosesti cu 10 minute mai devreme, niciodata cu un minut mai târziu. Facând astfel, va veti bucura în întalnirea voastra de un timp în plus. Conditia este ca fiecare dintre cei doi sa respecte aceasta.

2. în vizita la necunoscuti sau la persoane mai putin apropiate nu se permite sa duci altceva decât flori. si sa fie fara sot.

3. când intri, manifesta-ti intentia de a te descalta, din respect pentru curatenia gazdei. Dar nu te descalta decât atunci când sesizezi ca ea accepta. Pentru unele gazde, descaltatul oaspetilor este o jignire.

4. salutul verbal este însotit întotdeauna de înclinarea capului, ce trebuie sa fie ampla, nu zgarcita. Când saluti pe cineva, priveste-l în ochi! Iar daca saluti printr-un gest de mâna, rosteste si un cuvânt.

5. cel care intra într-un cerc, saluta primul. O singura data pe toata lumea si nu repeta salutul pentru cei ce-i raspund cu întarziere.

6. este interzis unui barbat sa întinda mâna unei tinere sau unei femei!

7. niciodata cineva mai tânar nu întinde mâna celui mai în vârsta decât el sau cuiva mai mare în rang. Daca esti într-o situatie care nu este prezentata aici, gândeste prin excludere.

8. nici o femeie nu se ridica în picioare sa dea mâna cu un barbat. Si nici un barbat nu da mâna sezând vreunei femei.

9. strânsul mâinii se efectueaza scurt si ferm. Nu este permis sa retii mâna cuiva. Nu se întind doar degetele si nici nu se da o mâna moale. Degetele se strang în jurul palmei celuilalt si nu se tin tepene. Daca cineva mananca, nu se cade sa-i întinzi mâna. Iar daca altul îti întinde mâna când manânci sau lucrezi si nu esti prea curat, scuza-te si evita strânsul mâinii din respect pentru el si din motive igienice.

10. când ambii poarta manusi, mâinile se dau înmanusate. Trebuie însa, sa scoti manusa când celalalt e cu mâinile goale.

11. prezentarile se fac în ordinea importantei: pe cel mai însemnat îl prezinti primul.

12. daca un barbat mai în vârsta îi cedeaza locul unei tinere în aglomeratie, ea este obligata sa accepte.


TINUTA

a. pentru barbati, fata barbierita este cartea de vizita. Daca vrei sa fii placut intr-o relatie, barbiereste-te in fiecare zi, altfel, vei arata ca un 'salbatic'. Fara argumente economice aici! Cate alte lucruri mai putin folositoare si totusi cos-tisitoare faceti, doar pentru satisfactii egoiste ? Iar cand este vorba de altruism... Sa aveti grija si de firele de par din nas, al caror aspect este de-a dreptul mizerabil.

b. oricare ar fi tipul tunsorii, parul trebuie sa fie ordonat. Altfel, veti arata ca o paiata!

c. unghiile trebuie taiate saptamanal. Negrul de sub ele este unul dintre cele mai respingatoare lucruri. Unghia de la degetul mic mai lunga, folosita pe post de scobitoare sau surubelnita este un indiciu de "neam prost".

d. dintii trebuie sa fie nu doar albi si fara resturi alimentare in spatiile interdentare, si si ingrijiti stomatologic. Caria de la dintii din fata transmite despre tine ca esti neingrijit si delasator.

e. mirosul de transpiratie sau cel care iese din gura este 'dinamita' curata pentru relatiile sociale.
Nu ai voie sa mananci usturoi sau ceapa atunci cand stii ca vei iesi in lume! Acesta persista pana la 16 ore. Atentie! Mirosul de transpiratie nu se indeparteaza prin parfum, ci cu apa si sapun. In caz contrar, va rezulta o combinatie de nesuportat. Spray-ul se foloseste doar pe pielea proaspat spalata si foarte delicat. Parfumul nu trebuie 'sa-ti ia nasul', mirosul de curat este mult mai placut! Grija si la urechi (care nu se spala niciodata cu apa si sapun, nefiind sanatos), la nas, la picioare.

f. ciorapii se schimba ori de cate ori prind mirosul transpiratiei. Niciodata nu stii cand trebuie sa te descalti si... pazea atunci de altii! Ciorapii gauriti nu se mai poarta, ei neindicand saracie, ci... lene. Un sfat: nu folositi ciorapi supraelas-tici, chiar daca sunt mai rezistenti. Pe langa faptul ca nu sunt sanatosi si nu absorb transpiratia, duc, in timp la macerarea pielii degetelor de la picioare.

g. pantofii vor fi intotdeauna curatati de noroi sau praf. Pantofii uzati dau un aer de ... trei parale. Atat vor da si altii pe tine.

h. batista trebuie sa nu-ti lipseasca din buzunar. Daca folosesti batista de bumbac, ea trebuie sa fie curata si calcata. Nasul se sufla intotdeauna usor, fara a examina "noutatea" din batista. Gestul este incalificabil!

i. vestimentatia va fi asortata dupa regula armoniei culorilor si a modelului: la barbati nu se ingaduie model la haina, odata ce camasa sau cravata are deja model. Numai una din cele trei- camasa, cravata, haina- trebuie sa aiba model.
j. se stranuta cu batista la nas. Daca aveti grija, o veti avea intotdeauna la indemana, nefiind nevoie sa scotociti prin buzunare pentru a o gasi.

k. expectorarile se efectueaza public, doar in caz de absoluta necesitate si niciodata in batista, ci in servetel. Scuipatul pe jos cu martori- strict interzis!

l. ochii nu se curata cu mana, ci cu o batista curata.

m. pieptanatul in public este o necuviinta, precum si scobitul in ureche, operatiuni permise doar in baie si intr-o maniera sumara a garderobelor localurilor publice.

n. cand sezi, genunchii vor sta stransi - la femei, si mult apropiati la barbati. A se tine genunchii "raschirati" se nu-meste nesimtire...



CE E CODUL BUNELOR MANIERE SI DE CE AR TREBUI SA IL FOLOSIM

Bazele codului bunelor maniere se intrevad in antichitate cand s-a inventat un spatiu civic al gestului (agora, forumul, teatrul ), precum si arta utilizarii lui, arta oratoriei. Anticii puneau un accent deosebit pe miscarile corpului, deoarece ei considerau ca prin acestea individul isi exprima nobletea, perfectiunea spiritului; gesturile trebuiau sa urmeze o linie mediana, sa nu fie nici domoale, nici foarte iuti -de fapt acesta si explica faimosul proverb roman: “mediocritas optima est”.

Evul Mediu a venit cu o alta teorie – gesturile erau expresia unei realitati ascunse, descriau interiorul persoa-nei, ii caracterizau sufletul, viciile, slabiciunile si virtutile sale, in timp ce in exteriorul corpului, printr-o atitudi-ne disciplinata a gesturilor omul se poate modela, poate deveni mai bun.

Deja se simte influenta pe care Divinitatea o avea asupra oamenilor - omul chiar daca este lipsit intr-o con-junctura de compania umana, este totusi supravegheat in permanenta de Dumnezeu, iar gesturile sale nu-i mai vizeaza doar pe ceilalti, ci si un transcendent, care si el ofera la randul sau oamenilor diferite semne.

Astfel, in acea societate in care se dorea crearea unei ordini bazata pe prezenta masiva a Divinitatatii, alaturi de gestus, a aparut si signum datorita nevoii de miracole, de minuni a acelor vremuri. Fireste functia ordona-toare, morala a gesturilor si-a mai pierdut din substanta odata cu trecrea timpului si multe din gesturile care guvernau societatea in acea perioada au capatat doar valenta metaforica.

Astfel, in zilele noastre suma acestor gesturi, insumate in codul bunelor maniere, nu mai reprezinta un in-strument de a izbavi sau a condamna un individ, ci se constituie intr-un mijloc de a comunica cu ceilalti, repre-zinta o facilitate de a afisa simpatiile si antipatiile, de a lua contact cu ceilalti din jurul nostru fara agresivitate, de a trece prin lume fara a-i deranja pe ceilalti.

Fata de antichitate si evul mediu, cand disciplina, ordinea, ierarhia erau impuse de respectul acordat formei, spiritului, ratiunii, se intrevede deja o schimbare in sensul ca accentul se muta pe materie, corp, pasiune.

Astfel, Descartes in studiile sale despre pasiunile sufletului, trage concluzia ca ca nu sufletul le intretine, ci pasiunile sunt ceea ce sufletul sufera si suporta, iar Pascal intr-o maniera asemanatoare sustine ca pasiunile iubirii sunt sentimente si ganduri care apartin propriu-zis spiritului desi sunt ocazionate de corp.

Fara indoiala, in societatea contemporana nu pot exista sentimente si relatii bazate pe dragostea autentica pe care ne-o dorim fiecare dintre noi daca cei implicati in actul emotional nu tin cont de ceea ce noi numim codul bunelor maniere. Respectarea acestuia se constituie intr-o premisa fundamentala pentru intretinerea unei relatii sentimentale profunde si ca atare va recomand tuturor sa tineti cont de aceste mici sfaturi care chiar daca nu va vor garanta succesul in dragoste … se vor constitui totusi intr-un sprijin puternic in formarea personalitatii voastre. Mult succes !


Dar, va trebuie sa urmezi totusi cativa pasi pentru a-i instrui si a-i invata de mici ca bunele maniere nu tin neaparat de mancatul corect, ci de bun-simt si respect pentru cei din jur.

Le poti explica ca desi tu stii ca sunt buni si draguti, ceilalti oameni ii vor judeca dupa aparente si dupa cum se comporta la o masa. Astfel, de cele mai multe ori parerea va fi eronata, daca nu iti asculta sfaturile despre bunele maniere la masa!

Iata cateva sfaturi de baza atat pentru o masa la restaurant, cat si pentru o cina in familie:

- trebuie sa manance cu furculita, orice in afara de alimentele care sunt destinate sa fie consumate cu mana. Numai bebelusii mananca cu mana!

- trebuie sa stea pe scaun frumos si sa nu se aplece peste farfuria cu mancare

- nu vorbi cu gura plina! Este dezgustator si te poti ineca! Manaca cu gura inchisa, pentru ca nimeni nu vrea sa vada ce ai tu acolo!

- nu fa comentarii nepoliticoase sau glume asupra felurilor de mancare. Gazda se poate simti jignita, chiar daca acestea vin din partea unui copil.

- intotdeauna multumeste cand esti servit cu ceva. Arata-ti aprecierea si fii dragut si zambitor.

- daca masa nu consta intr-un bufet suedez, asteapta ca toata lumea sa fie servita si abia apoi mananci.

- mananca incet si nu te grabi dupa alta imbucatura. Cineva a muncit pentru aceasta cina si trebuie sa simti gustul mancarii. Astfel vei sti si cand esti satul cu adevarat.

- nu musca din paine sau cornuri. Rupe o bucatica si mananc-o pe toata, abia apoi poti sa mai iei.

- nu manca din farfuria altcuiva si nu gusta cu furculita ta dintr-un platou comun.

- nu te scobi in dinti cu mana sau cu furculita si mai ales, nu o fa de fata cu ceilalti

- nu te sterge cu maneca la gura, foloseste un servet. Acesta insa nu poate fi folosit pentru fata sau pentru suflat nasul.

- multumeste celor care te-au servit, niciodata nu este prea devreme sa inveti sa fii politicos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu